sobota, 23 marca 2013

Sałatka gyros warstwowa




Sałatka gyros:

1 podwójna pierś kurczaka
- 2-3 cebule
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- majonez
- keczup
- przyprawa "Gyros"
- olej (2 łyżki)




Piersi kurczaka posypać dość mocno przyprawą "Gyros" i odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 h). Następnie pokroić w niezbyt drobną kostkę (ja pokroiłam je jeszcze przed posypaniem przyprawą) i podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.

Układać warstwami w przezroczystej salaterce:
1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu 
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu
7 - poszatkowana kapusta


Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz