piątek, 29 marca 2013

Gołąbki

Gołąbki:

1 kapusta biała
sól
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa typu jarzynka lub bulion
łyżka masła
pieprz
łyżka mąki
łyżka śmietany
1 cebula
łyżka oleju
3/4 szkl. rosołu
50 dag mielonego mięsa
szklanka ryżu
jajko
sól, pieprz




Kapustę oczyścić z wierzchnich zwiędłych liści, opłukać, liście rozchylić, oddzielić ostrożnie od głąba (uważać, by ich nie uszkodzić) i obgotować partiami (2-3 minuty) we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąć, ostudzić, z każdego liścia zdjąć zgrubiały nerw (kilka liści odłożyć). Cebulę obrać, posiekać,ryż ugotować we wrzącym rosole na półtwardo, wymieszać z mięsem i cebulą. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, układać łyżkę lub dwie nadzienia na środku liścia, dwa boli liścia założyć na farsz i zawinąć w rulonik. Na dnie naczynia położyć odłożone liście, na nich ułożyć ścisło gołąbki. Wlać szklankę wody, dodać koncentrat i przyprawy do smaku, przykryć i dusić na małym ogniu 45 minut. Masło rozgrzać, wsypać mąkę, rozetrzeć, zasmażyć, nie rumieniąc, rozprowadzić niewielką ilością wywaru, wlać do kapusty, wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, dodać do smaku sól i pieprz, połączyć ze śmietaną. Podać z ziemniakami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz