poniedziałek, 25 marca 2013

Potrawka z serc drobiowych i surówka jak colesław

Potrawka z podrobów drobiowych:

1/2 kg podrobów drobiowych (u mnie serduszka)
3/4 l wody
pietruszka
marchew
kawałek selera
cebula
5 pieczarek
2 łyżki oleju
łyżka mąki
łyżka masła
sól, pieprz

Podroby oczyścić, umyć, włożyć do gorącej wody i gotować 40-50 minut, warzywa prócz cebuli umyć, obrać, opłukać i dodać w połowie gotowania do podrobów. Miękkie podroby i jarzyny wyjąć, pokroić na kawałki, wywar odparować do 0,5 l. Cebulę obrać, pokroić, zrumienić, dodać umyte i pokrojone pieczarki i chwilę smażyć. Masło roztopić, wsypa mąkę, rozetrzeć, zasmażyć, rozprowadzić szklanką wywaru, wlać do pozostałego wywaru, zagotować. Włożyć pokrojone podroby i jarzyny oraz pieczarki, doprawić solą i pieprzem, podawać posypane natką z ryżem na sypko lub kaszą, makaronem itp.







Surówka a'la colesław:


 ½ kapusty pekińskiej 

1 duża marchewka lub 2 małe

1 duże jabłko

1 mały por (biała część)

sól, pieprz

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

parę kropel soku z cytryny

cukru ok 1/2 łyżeczki

Por pokroić w cienkie półplasterki, troszkę zasolić, odstawić. Kapustę drobno pokroić, dodać marchew ,jabłko starte na grubej tarce, pora ( odcisnąć z niego sok.) Wszystko razem wymieszać ,dodać majonez i śmietanę.Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz