niedziela, 10 marca 2013

Chilli con carne

Chilli Con Carne:







1 puszka czerwonej fasoli 
500-600 g mięsa wołowego (mielone lub samemu posiekać)
2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
2-3 puszki pomidorów (bez skory)
1/2 szklanki rosołu 
100 g kukurydzy z puszki (dałam pół sporej puszki)
2 liście laurowe
bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenne (dałam 1,5 łyżki przyprawy do chilli con carne )


Podsmażyć na oleju cebulę, dodać czosnek i mięso. Gdy mięso nie będzie już surowe, poddusić z papryka, przecierem pomidorowym i przyprawą do chilli con carne. Dodać liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotowac pod przykryciem jakies 15-20 minut, podlewając bulionem. Na koniec dodac fasolę i kukurydzę i pogotowac jeszcze 2-3 minuty. Konsystencja powinna byc dosyć gęsta (ja dodałam mało bulionu, bo pomidory "puściły sporo soku podczas duszenia).
Chili con carne podawać z ugotowanym na sypko ryżem, odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz