środa, 31 sierpnia 2011

Śmietanowiec

Śmietanowiec z galaretkami


Oto śmietanowiec z galaretkami, który przygotowałam na moje urodziny, 20 lipca tego roku. :) Na zdjęciu także przepyszny tort Marcello, niestety nie mojej roboty a zakupiony w cukierni "Bagietka". Smakował wybornie, biszkopty zostały nasączone delikatną nutką alkoholu. Śmietanowiec natomiast przygotowałam samodzielnie w domu.








• 3 galaretki o różnych kolorach (np. agrestowa, wiśniowa i  cytrynowa)
• 1 galaretka brzoskwiniowa
• 2 łyżki żelatyny
• 750 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
• 2 op. cukru waniliowego
• 4 łyżki cukru pudru
• owoce (opcjonalnie), np. brzoskwinie

 Smaki galaretek możemy wymieniać, ważne, aby ich kolorystyka była zróżnicowana.


3 galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach, każdą w szklance wody. Zostawić do zastygnięcia.
Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.
Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i cukry waniliowe, miksować na puszystą masę.
 Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Dodać ostrożnie do śmietany, wymieszać.
Do masy włożyć galaretki pokrojone w kostkę. Wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki. Na wierzchu śmietanowca rozłożyć pokrojone owoce, zalać galaretkę i odstawić do zastygnięcia w lodówce.





Marcello w opakowaniu firmowym :)





Marcello po pokrojeniu :)





 Śmietanowiec.




Śmietanowiec własnej roboty i tort Marcello z cukierni "Bagietka"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz