niedziela, 28 sierpnia 2011

Makowiec japoński z jabłkami

Dziś przepis na przepyszny makowiec z jabłkami, zwany także japońskim.




Makowiec z jabłkami - japoński




-500g maku
-mleko do zalania maku
-szklanka cukru
-8-10 jajek
-9 łyżek kaszy manny
-800g jabłek
-sok z 1/2 cytryny

-150g rodzynek
-łyżeczka proszku do pieczenia


Do dekoracji: orzechy włoskie i laskowe, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa, suszone lub smażone jabłka

Mak gotować z mlekiem przez około 30 minut (można też zalać mak wrzącym mlekiem i pozostawić do napęcznienia). Po wystudzeniu zmielić dwukrotnie, dodać rodzynki.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszysty krem (około 7 minut ubijania). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Masę makową wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.

Jabłka obrać i zetrzeć na bocznej części tarki, otrzymując cienkie plasterki (niekoniecznie idealnie równe) lub zetrzeć na standardowych dużych oczkach tarki. Jabłka skropić sokiem z cytryny lub limonki i wymieszać z miodem lub cukrem.

Masę makową delikatnie połączyć (łyżką) z utartymi żółtkami, a następnie z ubitą pianą z białek.

Do tortownicy wykładać na przemian plasterki jabłek i masę makową lub wmieszać starte jabłka w masę makową i całość wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Ostudzić, następnie udekorować orzechami, migdałami oraz suszonymi owocami.
Po upieczeniu warto polać go polewą czekoladową:

1/3 szklanki wody, 4 łyżki kakao i 20 dag cukru wymieszać w garnuszku i zagotować. Na koniec dodać 1 kostkę masła na wyłączonym gazie i wymieszać, aby tłuszcz całkowicie się rozpuścił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz