środa, 27 kwietnia 2016

Tort samochód

Tort samochód







Biszkopt:

8 jaj
1 szkl cukru kryształu
1,5 szkl przesianej mąki
1 łyżka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Bita śmietana:

1 - 1,2 litr śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny

barwnik spożywczy

puszka masy krówkowej
może również być masa do tortów


Białka ubić na sztywno z cukrem. W małej salaterce roztrzepac widelem żółtka z octem i proszkiem do pieczenia - nabierze obiętości. Dodac masę żółtkową do piany z białek. Delikatnie wymieszać. Następnie do całości dosypywać przesianą mąkę i delikatnie mieszać ( ja to robię cały czas mikserem na wolnych obrotach).
Wysmarowac prostokątną formę (około 23x36cm) margaryną i obsypac mąką. Ja smaruję tylko dno boków już nie. Wtedy ciasto podczas pieczenia nie odstaje od boków. Później odkrawam brzegi nożem
Ja wkładam biszkopt zawsze do zimnego piekarnika. Piekę z nawiewem w 165 stopniach przez 35min. Po uppieczeniu wyciągam z piekarnika i po paru minutach wyrzucam z formy i odwracam do "góry nogami" i tak pozostawiam do ostygnięcia.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wczesniej.

Na drugi dzień lepiej się kroi biszkopt. Z całości odkroić z dwóch brzegów szerszy pasek około 2 - 3 cm. Pozostałe dwa brzegi odkroić cieniutko żeby tylko wyrównać tylko brzeg. Po odkrojeniu boków. Biszkopt przekroić na 3 placki.

Placki biszkoptowe nasączam przegotowaną wodą.

Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody. Odstawić na chwilę. Następnie zalać 3 łyżkami gorącej wody i rozpuścić żelatynę.
Dodać barwnik.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Do ubitaj dodac jeszcze ciepłą żelatynę. Wymieszać. 

Na pierwszy placek położyć masę krówkową. Na to trochę mniej niz połowę śmietany. Następnie położyć drugi placek. Na niego druga część śmietany - zostawiając trochę na dach auta. Z przodu położyć cienki paski biszkopta na nadkola. Przykryć 3 plackiem. Lekko docisnąć do całości. śmietanę która wyjdzie bokami zebrac nożem. Następnie uformowac dach - ja te szersze paski przekrajam na pół i też przekładam śmietaną. Wstawić całość do lodówki. Na co najmniej 2 godz. Fajnie wszystko przesiaknie. Po wyjęciu z lodówki nadac ostateczny kształt auta. Ścinam lekko dach i boki. Zaokrąglam kanty auta.

Obsmarować całość resztą śmietany. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz