czwartek, 5 maja 2016

Sernik miodowo- cynamonowy na pierniczkach.

Sernik miodowo- cynamonowy na pierniczkach



SKŁADNIKI

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie (np. TAKICH)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • DEKORACJA
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • kawałki pierniczków
  • laska cynamonu

Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.

Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmiksować zmielony twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka niezbyt długo miksując po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód oraz śmietankę kremówkę, zmiksować. Wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.

Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Gdy sernik będzie zimny można zdjąć go ze spodu tortownicy i przełożyć na paterę. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować kawałkami pierniczków i laską cynamonu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz