Sernik miodowo- cynamonowy na pierniczkach
SKŁADNIKI
- 1 kg tłustego twarogu
- 200 g dużych pierniczków w czekoladzie (np. TAKICH)
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 4 łyżki miodu
- 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
- DEKORACJA
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- kawałki pierniczków
- laska cynamonu
Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.
Zmiksować zmielony twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka niezbyt długo miksując po każdym jajku, do połączenia się składników.
Dodać miód oraz śmietankę kremówkę, zmiksować. Wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.
Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Gdy sernik będzie zimny można zdjąć go ze spodu tortownicy i przełożyć na paterę. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować kawałkami pierniczków i laską cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz