wtorek, 17 kwietnia 2012

Pełnoziarniste naleśniki z masłem orzechowym/ quarkiem z cynamonem. Crème brûlée.



Pełnoziarniste naleśniki z masłem orzechowym/ quarkiem z cynamonem i cukrem:




Na 4 sztuki:


      Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej (Dinkelmehl)
  • niepełne 3/4 szklanki mleka wymieszanego z wodą 
  • szczypta soli
  • jajko
  • łyżka oleju (można pominąć)
       Nadzienie:
  • masło orzechowe,
  • spaisequark (twarożek 20% lub 30%)
  • cynamon
  • cukier do smaku
  Zmiksować ze sobą składniki ciasta, odstawić na 30 minut, smażyć na posmarowanej tłuszczem patelni do naleśników. Posmarować masłem orzechowym lub nadzieniem z twarożku wymieszanego dokładnie z cukrem i cynamonem. Można także zastosować Nutellę.
U mnie na śniadanie wraz z Crème brûlée z Lidla zapieczonym w piekarniku do momentu skarmelizowania się cukru :).


Enjoy!



2 komentarze:

  1. uwielbiam naleśniki, a jeszcze w zestawieniu z masłem orzechowym - mmmmm. :)

    OdpowiedzUsuń