niedziela, 27 maja 2012

Ryż na mleku z cynamonowymi prażonymi jabłkami i śmietaną

Ryż na mleku z cynamonowymi prażonymi jabłkami i śmietaną:

-1/3 szkl. ryżu
-320 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-domowe prażone jabłka z rodzynkami i kardamonem
-cynamon do posypania
-śmietana do podania




Do garnka wlać połowę mleka, wsypać ryż, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewać stopniowo resztę mleka. Cały czas gotować do momentu, gdy ryż zmięknie (ok.20-25 minut). Ryż powinien być miękki, ale nie jak papka.
Przełożyć do miski, posypać cynamonem, nałożyć na ryż porcję domowych prażonych jabłek z rodzynkami i kardamonem. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz