czwartek, 5 maja 2016

Sernik z truskawkami

Sernik truskawkowy



Składniki na spód:
  • 170 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 60 g roztopionego masła
Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem/malakserem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową /oprócz truskawek/ umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. 






1 komentarz:

  1. Ojej, jaki pięknie wyrośnięty! Moje serniki zawsze mają piękną dziurę pośrodku :(

    OdpowiedzUsuń