poniedziałek, 25 lutego 2013

Rogaliki drożdżowe nadziewane

Rogaliki drożdżowe nadziewane

(przepis na ok. 30-35 rogalików, w zależności od wielkości )




3 szklanki mąki
50g drożdży
3 jajka
szklanka mleka
100g masła/margaryny do pieczenia
1/3 szkl. cukru pudru
marmolada z różą 
c.puder 1/2 opakowania
krem czekoladowo- bananowy




Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, zalać połową mleka.Dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 15 minut. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i c.waniliowym, osobno ubić na sztywno białka. Roztopić masło, ostudzić, przesiać do miski mąkę i wymieszać z solą. Wlać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtka utarte na puch oraz pianę z białek. Połączyć, chwilę wyrabiając. Ciasto może być gęste. Dodawać do niego po troszeczku ostudzone masło, wyrabiając do wchłonięcia całego tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, po tym czasie rozwałkować i wycinać trójkąty. Na podstawę każdego położyć łyżeczkę nadzienia (u mnie marmolada i krem czekoladowo- bananowy) i zwijać jak rogaliki. Odstawić na natłuszczoną blachę, przykryć ściereczką i pozostawić na 30-45 minut. Można posmarować je przed wstawieniem do piekarnika rozkłóconym jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 180 C ok. 15-17 minut, do lekkiego zrumienienia. Można je polukrować po lekkim przestudzeniu.










1 komentarz:

  1. No to się akurat "zderzyłyśmy" z tymi rogalikami! PYCHA!

    Pozdrawiam,

    AGATA

    OdpowiedzUsuń