piątek, 2 września 2011

Tradycyjna szarlotka domowa .

Postanowiłam zrobić szarlotkę. W tym celu wypróbowałam przepis z Kwestii Smaku. Ciasto okazało się przepyszne, kruche i pachnące cynamonem. Natomiast piana z białek, jaką położyłam na jabłuszka, nie dotrwała w stanie nienaruszonym do końca pieczenia, w jakiś sposób mi "zniknęła"
Pomimo tego, uważam,że jak na pierwszą szarlotkę poszło mi całkiem nieźle. ;)

















Najlepszy przepis na szarlotkę:


3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
 cukier waniliowy
250 g zimnego masła

4 jajka
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
cukier waniliowy (do jabłek)
100 g rodzynek
 2 łyżeczki cynamonu



    Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.

Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.









2 komentarze:

  1. Bardzo przypomina mi szarlotkę , którą robiła moja babcia , była absolutnie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam i jest pyszna....Polecam!!

    OdpowiedzUsuń