poniedziałek, 5 września 2011

Rogaliki z nadzieniem





Rogaliki z nadzieniem



-1 kg mąki
-4 jajka
- masło/margaryna
-6 łyżek cukru
-szczypta soli
-śmietana gęsta 18%
-100g drożdży
-słoiczek Nutelli (lub marmolady)



Wsypać mąkę,sól, cukier do miski,dodać jajka i masło. Wkruszyć drożdże, posiekać je z resztą składników, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg, podzielić jak pizzę na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę lub krem, zwijać rogaliki. Pozostawić na blasze do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180-190C, wstawić rogaliki, piec na złoty kolor, ok. 20-30 minut.
Polukrować.







1 komentarz: