sobota, 3 września 2011

Sernik krakowski





Mój pierwszy sernik-sernik krakowski. Zrobiłam go według przepisu z książki "Kuchnia Polska" wydawnictwa PWE.
Okazał się bardzo kruchy, wilgotny, ciężki i przede wszystkim- PRZEPYSZNY.
Zniknął w mgnieniu oka :)
Polecam każdemu, kto chce,tak jak ja, spróbować upiec tego rodzaju ciasto. Przepis jest nietrudny i napisany zwięzłym,przystępnym językiem.



Sernik krakowski (z kratką):

CIASTO:

-szkl. cukru pudru
-3 szkl. mąki
-3 żółtka
-szczypta soli
-3 łyzki śmietany
-c.waniliowy
-250g masła


MASA SEROWA:

-1kg twarogu
-100g rodzynek
-kilka suszonych daktyli
-migdały
-6 jaj
-1 3/4 szkl. cukru
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-dowolny aromat
-100g masła





Posiekać mąkę z solą,cukrem, masłem. Dodać żółtka i smietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Odkroić 2/3 ciasta, rozwałkować na grubość 1cm, wyłożyć na spód formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec spód sernika w temperaturze 180-200C przez 15-20 minut. Zemleć twaróg dwukrotnie.
Utrzeć masło z cukrem, dodawać po żółtku i po łyżce zmielony ser, na końcu wmieszać łyżką ubitą pianę z białek. Dodać mąkę i posiekane bakalie, sparzone rodzynk. Wylać masę serową na gotowy, ostudzony spód. Z pozostałego ciasta rozwałkować paski grubości 1 cm i szerokości 1cm, układać na wierzchu ciasta, ukosem, począwszy od góry. W ten sam sposób ułożyć paski z drugiej strony. Posmarować paski białkiem. Piec 50-60 minut w temperaturze 180C. Ostudzić, polukrować kratkę (lukier zrobić ze szklanki c.pudru,utartego z białkem z  jaja i sokiem z 1 cytryny).

Smacznego!

1 komentarz: