sobota, 6 kwietnia 2013

Jaja faszerowane pieczarkami i świąteczne sałatki

Jaja faszerowane pieczarkami:

8 jajek
250-300g pieczarek
2-3 łyżki majonezu
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka masła
cebula

Pieczarki obrać, posiekać drobno lub zetrzeć na tarce i udusić na maśle. Jajka ugotować, obrać,przekroić i wyjąć żółtka. Utrzeć z majonezem, dodać pieczarki, pokrojoną drobno cebulkę, doprawić do smaku i napełnić farszem połówki jajek. Posypać natką posiekaną.




Sałatka z brokułem:

brokuł
puszka kukurydzy
papryka
ogórek zielony
ugotowany filet z kurczaka
ser feta
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, kostka rosołowa
majonez (kilka łyżek)

Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie- musi być jędrny, podzielić na różyczki. Ugotować filet w kostce rosołowej, pokroić, kukurydzę odsączyć, warzywa i filet pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić- w większą kostkę 1cm, do miski wrzucić składniki prócz sera i wymieszać. Dodać ser i chwilę delikatnie wymieszać, by feta się nie rozpaćkała. Majonez połączyć z przeciśniętym czosnkiem i dodać do sałatki, delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem (ostrożnie).




Ananasowa:

puszka kukurydzy
puszka ananasa
por
20 dag sera żółtego
podwójny filet z kurczaka
majonez
papryka
sól, pieprz

filet gotujemy, mieszamy z przyprawą curry, ananas, filet, ser i paprykę kroimy w kostkę. Por parzymy wrzątkiem, kroimy, dodajemy kukurydzę do sałatki. Mieszamy majonez z 3 łyżkami soku z ananasa, zalewamy sosem sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem.








1 komentarz: