niedziela, 4 listopada 2012

Halloween i Pumpkin pie

Ciasto dyniowe, czyli pump­kin pie:


Kruche ciasto:
250 g mąki
125g masła
szczypta soli
żółtko
1/3 szkl. c. pudru
łyżeczka proszku

Nadzienie:
2,5 szklanki dyniowej papki  (dynię na lampion należy wydrążyć, miąższ pokroić na kawałki, zawinąć w folię i upiec w 180-200 C ok. 30-40 minut,  po ostudzeniu zmiksować na puree)
1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego słodzonego
 łyżeczka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru


W misce posiekać zimne masło z mąką, solą, proszkiem i cukrem. Dodać jajko, zagnieść ciasto i wylepić nim formę do tarty, schłodzić w lodówce. W tym czasie zmiksować upieczoną dynię, dodać mleko skondensowane i przyprawy.  Masa powinna być słodka ale o wyczuwalnej korzennej nucie.
Spód podpiec 10 minut w 180C, po czym wylać mus dyniowy i piec dalej ok. 40 minut, aż na czubku noża nie będzie śladu wilgotnego musu. Po upieczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz