Sernik z dodatkiem jabłek:
Spód:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g masła
8 g cukru waniliowego
1 jajko
Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy, podpiec w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Masa:
100 g cukru pudru
125 g masła
8 g cukru waniliowego
1 jajko
Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy, podpiec w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Masa:
1 kg sera na serniki
4- 5 jajek
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
orzechy i suszone figi
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
orzechy i suszone figi
ulubiony aromat
kilka jabłek
kilka jabłek
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 jajku i części sera. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i bakaliami. Można dodać ulubiony aromat.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, rozłożyć pokrojone w talarki jabłka i posypać cynamonem. Wyłożyć na niego masę serową.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180°C.
ciekawa propozycja :)) takiego sernika jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńMi też się bardzo spodobał i jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńSmak jest ciekawy: masa serowa z dodatkiem orzechów i słodkich fig a pod nią lekko słodkie jabłka z korzenną nutą cynamonu
OdpowiedzUsuń