Makowiec w cieście drożdżowym (strucla makowa)
Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej PWE"
Zaczyn:
7 dag drożdży
łyżeczka cukru
1/2 szkl. mleka
łyzeczka mąki
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko, dodać mąkę, wymieszać i przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:
60 dag mąki
sól
5 żółtek
1 jajko
szkl. cukru
c.waniliowy
zaczyn
ok.3/4 szkl/ mleka lub słodkiej śmietanki
10 dag masła
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Oddzielić żółtka od białek, w rondelku ustawionym w drugim z gotującą się wodą ubić żółtka, jajko, oba cukry na puszystą masę, zdjąć z pary i ochłodzić, mieszając. Do mąki wlać krem żółtkowy i zaczyn, wymieszać, dodać letnie mleko i wyrabiać ciasto co najmniej 20 minut. Po 15 minutach wlać stopiony, letni tłuszcz(dobrze wyrobione ciasto jet elastyczne, pulchne, miękkie, lśniące i nie lepi się do rąk). Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (na 1-2 godziny)- ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2,5- krotnie. Wyłożyć na stolnicę osypaną mąką, rozwałkować 2 prostokąty.
Masa makowa:
1/2 kg maku
ok. 2 szkl. mleka
2 jajka
1,5 szkl. cukru
4 łyżki miodu
2 op. cukru waniliowego
4 łyżki masła
szklanka posiekanych bakalii (rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, daktyle, figi, orzechy włoskie, migdały)
Mak zalać wodą, zebrać zanieczyszczenia, zlać wodę, wlać mleko (mak ma być przykryty) i gotować na małym ogniu około 30 minut, odcedzić, zemleć 2 razy. Jaja umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, cukier waniliowy i pianę ubitą z białek, wymieszać. Tłuszcz stopić, dodać masę makową i chwilę smażyć, mieszając, aby się nie przypalił, dodać bakalie, wymieszać. Na rozwałkowanym cieście nałożyć ciepłe nadzienie, zwinąć, przełożyć do wysmarowanych form, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 45 minut). Wstawić do letniego piekarnika (100 C), po 15 minutach podwyższyć temp. do 180C i piec około 45 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na chwilę w piecu. Kiedy lekko ostygnie, wyjąć z form i polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz