niedziela, 3 czerwca 2012

Brownie- amerykański klasyk



Brownie z mlecznej czekolady:






-200g gorzkiej czekolady (u mnie mlecznej)
-200g masła lub margaryny do pieczenia
-100g mąki (ok. 4/5 szklanki)
-szklanka cukru
-6 jajek
-posiekane orzechy


Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Starać się nie podgrzewać zbytnio masy, tylko rozpuścić i odstawić z ognia. Mieszać, aż  do uzyskania gładkiej  masy i przestudzić.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, żółtka utrzeć osobno z cukrem do białości.
Następnie dodaćdo masy ostudzoną czekoladę, chwilę miksować na małych obrotach.
Dodać pianę, miksować na najniższych obrotach, a następnie wymieszać z przesianą mąką. Można wsypać orzeszki.
Przełożyć do przygotowanej formy i piec 25 minut w 180-200 C.
Wyjać z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym pokroić w kwadraciki. 


Inspiracja
I jeszcze jedna inspiracja :)


1 komentarz:

  1. piszesz notki systematycznie, a i tak nikt nie komentuje aż się odechciewa prawda? nie wiem jak niektóre dziewczyny mają tylu odwiedzających (chociaż ich blogi aż tęsknią za odrobiną oryginalności), bo chyba pozyskiwanie czytelników nie polega na wymianie- komentarz za komentarz. Ja też prowadziłam bloga nie tylko o jedzeniu ale zrezygnowałam,gdyż było to bezsensu.. niestety sprawiedliwości nie ma :D ale ciastko pychota :) pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń