Inspiracja
Inspiracja
Biszkopt:
-8 jaj
-150g mąki
-150g cukru pudru
-aromat
-150g mąki
-150g cukru pudru
-aromat
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1/2 opak. proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 opak. proszku do pieczenia
-szczypta soli
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodać cukier i aromat. Dodawać kolejno po żółtku do białek, delikatnie mieszając łyżką. Wszystkie sypkie produkty (obie mąki, proszek i kakao) wymieszać razem, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przelać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175o C na 30-35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej żeby łatwo było go pokroić.
Syrop do nasączenia blatów:
-75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
-75 ml likieru wiśniowego (dodałam 2 łyżki spirytusu)
Wymieszać.
Masa wiśniowa:
-150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki) (dałam 3/4 szklanki)
-2 łyżki cukru
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-50 ml likieru wiśniowego (dodałam 2 łyżki spirytusu)
-700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
-1 L śmietany kremówki
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody
-75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
-75 ml likieru wiśniowego (dodałam 2 łyżki spirytusu)
Wymieszać.
Masa wiśniowa:
-150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki) (dałam 3/4 szklanki)
-2 łyżki cukru
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-50 ml likieru wiśniowego (dodałam 2 łyżki spirytusu)
-700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
-1 L śmietany kremówki
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody
Rozpuścić żelatynę ,śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ostudzoną żelatynę.
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (u mnie morelami) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (u mnie morelami) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz