niedziela, 3 marca 2013

Domowa pizza łatwa i smaczna

Domowa pizza bez wyrastania:


3 szklanki mąki
szklanka mleka
40-50g drożdży (1/2 opakowania)
6 łyżek oleju 
łyżka płaska soli
jajko
100g startego żółtego sera
papryka pokrojona w paski
kilka dużych pieczarek
koncentrat pomidorowy
przyprawa do pizzy/spaghetti (lub zioła prowansalskie,oregano, sól, pieprz, papryka)
cebula pokrojona w kostkę
szynka/ mięso pokrojona w paseczki (lub kosteczkę)






Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko i olej. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać je do ciasta i wymieszać. Dobrze wyrobić ciasto łyżką, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od boków miski. Pieczarki pokroić w plasterki, wymieszać z pokrojoną papryką, cebulą, szynką. Rozgrzać piekarnik, zetrzeć na tarce ser żółty i odłożyć. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką lub wyłożyć folią do pieczenia. Rozciągnąć gęste ciasto na blasze, pomagając sobie łyżką (ja wyrównuję jeszcze ciasto podczas smarowania koncentratem, jest to wówczas zdecydowanie łatwiejsze) i posmarować powierzchnię koncentratem. Wyłożyć składniki farszu pizzy, posypać mieszanką przypraw, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie posypać startym serem i wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut (ok.10), aż ser się rozpuści. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz