sobota, 7 stycznia 2012

Świąteczne menu cz.1




Łazanki z makiem:

-1/2 opakowania łazanek
-szklanka maku
- ok. 2 szklanek mleka
-4 łyżki miodu
-1/4 szklanki słodkiej śmietanki
-posiekane orzechy, migdały (po 4 łyżki)
-rodzynki (3 łyżki)
(w sumie ok. szklanki różnych bakalii)
-kilka suszonych śliwek-pokrojonych

Mak opłukać, zalać gorącym mlekiem, gotować 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Potem odcedzić i zmielić dwa (ja zmieliłam trzy razy) razy.
Wymieszać z miodem, śmietanką i bakaliami, krótko podgotować stale mieszając.
Ugotowane w osolonej wodzie łazanki wymieszać z makiem.



Makowiec w cieście drożdżowym, czyli strucla makowa




zaczyn:
-70 g drożdży
-łyżeczka cukru
-1/2 szkl. mleka
-łyżeczka mąki
ciasto:
-60dag mąki
- sól
-5 żółtek
-1 jajko
-szkl.cukru
-c.waniliowy
-zaczyn
-ok.3/4 szkl. mleka
-150g margaryny

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko, dodać mąkę,wymieszać i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, ubić żółtka i jajko z cukrami na puszystą masę i wlać do mąki wraz z zaczynem. Wymieszać, dodać letnie mleko i wyrabiać ciasto co najmniej 20 lat. Po 15 minutach wlać stopiony, letni tłuszcz: dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne, pulchne, miękkie, lśniące i nie lepi się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić, by wyrosło (na 1-2 godziny)- ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2,5-krotnie. Wyłożyć na podsypaną stolnicę i rozwałkować na 2 prostokąty.


-500g maku
-ok. 2 szkl. mleka
-2 jajka
-1,5 szkl. cukru
-2 cukry wanuliowe
-4 łyżki miodu
-4 łyżki margaryny
-szkl. posiekanych bakalii (rodzynki,orzechy,migdały,śliwki,figi, itp.)


Mak zalać gorącym mlekiem,by był przykryty i gotować ok. 30 minut na małym ogniu, odcedzić i zemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, miód, c.waniliowy, ubitą pianę z białek i wymieszać. Stopić tłuszcz,dodać masę makową i chwilę smażyć, mieszając, aby się nie przypalił. Dodać bakalie, wymieszać.
Na ciasto ułożyć ciepłe nadzienie, zwinąć, odstawić na blaszce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wstawić do letniego piekarnika (100C), po 15 minutach podwyższyć temperaturę do 180C i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w piecu. Gdy lekko ostygnie, polukrować (szkl. przecianego c.pudru wymieszać z ok.1/2 szkl. wrzątku (tyle,by rozpuścić cukier) , sokiem z 1 cytryny i ucierać, aż lukier stanie się jednolitą, gładką masą i zacznie gęstnieć).



1 komentarz: