Muffinki marmurkowe z wiórkami, chałwą i rodzynkami:
-2,5 szklanki mąki
-szklanka maślanki
-2 jajka
-łyżeczka sody
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-1/2 szklanki oleju lub stopionego i ostudzonego masła
-garść rodzynków
-szczypta soli
-wiórki kokosowe do posypania
-2 łyżki kakao
- chałwa do smarowania, uformowana w kuleczki i schłodzona chwilę w zamrażarce
Wymieszać w misce przesianą mąkę, sól, cukier, proszek i sodę. W osobnym naczyniu rozmieszać jajka z maślanką, wlać olej i sparzone, odsączone rodzynki. Wymieszać razem krótko zawartość obu naczyń, tylko do połączenia składników. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Do foremek nakładać łyżkę ciasta jasnego, włożyć kulkę schłodzonej chałwy , przykryć łyżką ciasta ciemnego, nakładać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne, do wypełnienia foremek.
Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 20 minut w 200C.
Muffinki murzynkowe z jabłkiem czy też murzynek z jabłkiem w muffinkowej formie:
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki oleju
-3/4 szklanki mleka
-3 jajka
-3 łyżki kakao
-szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pokrojone w kosteczkę jabłko
Podgrzać razem mleko,cukier,kakao i tłuszcz do rozpuszczenia składników, ostudzić. Dodać jajka, mąkę zmieszaną z proszkiem, zmiksować, dodać jabłko, wymieszać. Przełożyć do foremek, piec 20-25 minut w 180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz