Jabłecznik (Apple Pie):
Z książki "Smaki Ameryki" Biblioteczki Poradnika Domowego
Ciasto na placek:
2,5 szklanki mąki
16 łyżek masła (dałam kostkę)
jajko
sól
2 łyżki cukru
Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i posiekać je nożem, aż powstaną zacierki. Wsypać cukier i sól, wymieszać. Jajko rozkłócić z 3 łyżkami zimnej wody, wlać do ciasta, wyrobić i podzielić na dwie części. Rozwałkować je na krążki średnicy tortownicy, przykryć folią i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
1,4 kg kwaśnych jabłek
3/4 szklanki cukru (dałam mniej, jabłka były słodsze)
1/4 szklanki mąki
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cynamonu
póół łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i ziela ang.
łyżka mleka do posmarowania ciasta
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na półcentymetrowe plasterki. Skropić sokiem, rozgrzać piekarnik do 200C. Wymieszać jabłka z cukrem (łyżeczkę odłożyć do posypania placka), mąką i przyprawami. Jeden krążek ciasta włożyć do formy, brzegi wywinąć, rozłożyć jabłka, przykryć drugim, brzegi dokładnie zlepić. Nakłuć w kilku miejscach, posmarować mlekiem, posypać cukrem. Ciasto piec około godziny na złoty kolor, ostudzić, podawać z lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz