środa, 18 maja 2016

Rolada z truskawkami

Rolada śmietankowa z truskawkami:




Składniki na biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 7 łyżek mąki pszennej np. tortowej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
W międzyczasie ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym). Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.
Masa śmietankowo - truskawkowa:
  • 900 g truskawek (600g + 300g)
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 10 łyżeczek żelatyny (40 g) lub 10 listków żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, w zależności od słodkości truskawek)
600 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.
Żelatynę w proszku przesypać do małej miseczki, zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodawać stopniowo do sosu z truskawek, delikatnie wymieszać. Dodać żelatynę, na początku najlepiej wymieszać ją z 3 łyżkami kremu, następnie dodać do reszty i delikatnie lecz dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.
Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do momentu stężenia.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.






czwartek, 5 maja 2016

Sernik z truskawkami

Sernik truskawkowy



Składniki na spód:
  • 170 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 60 g roztopionego masła
Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem/malakserem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową /oprócz truskawek/ umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. 






Sernik miodowo- cynamonowy na pierniczkach.

Sernik miodowo- cynamonowy na pierniczkach



SKŁADNIKI

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie (np. TAKICH)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • DEKORACJA
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • kawałki pierniczków
  • laska cynamonu

Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.

Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmiksować zmielony twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka niezbyt długo miksując po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód oraz śmietankę kremówkę, zmiksować. Wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.

Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Gdy sernik będzie zimny można zdjąć go ze spodu tortownicy i przełożyć na paterę. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować kawałkami pierniczków i laską cynamonu.