Sernik z jagodami:
750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Jaki ciekawy pomysł! Nie wpadłabym na to, żeby połączyć sernik z jagodami! ;-)
OdpowiedzUsuńJakiego używasz ekstraktu z wanilii? (Chyba nie spotkałam się z tym składnikiem w polskich przepisach). :-)
Świetny serniczek! Gdzie się podziewasz?
OdpowiedzUsuńNominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji: http://kuchniapodlipami.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award-2014.html
OdpowiedzUsuń