niedziela, 3 czerwca 2012

Brownie- amerykański klasyk



Brownie z mlecznej czekolady:






-200g gorzkiej czekolady (u mnie mlecznej)
-200g masła lub margaryny do pieczenia
-100g mąki (ok. 4/5 szklanki)
-szklanka cukru
-6 jajek
-posiekane orzechy


Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Starać się nie podgrzewać zbytnio masy, tylko rozpuścić i odstawić z ognia. Mieszać, aż  do uzyskania gładkiej  masy i przestudzić.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, żółtka utrzeć osobno z cukrem do białości.
Następnie dodaćdo masy ostudzoną czekoladę, chwilę miksować na małych obrotach.
Dodać pianę, miksować na najniższych obrotach, a następnie wymieszać z przesianą mąką. Można wsypać orzeszki.
Przełożyć do przygotowanej formy i piec 25 minut w 180-200 C.
Wyjać z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym pokroić w kwadraciki. 


Inspiracja
I jeszcze jedna inspiracja :)